U bent hier: Geveldragers Datum:   zondag 1 oktober 2023   -   Inloggen

 

Geveldragers

  
GevelX is al jaren gespecialiseerd in de montage en isolatie van geveldragers en lateien. Door de jaren heen is ons vaak gevraagd wat geveldragers zijn, wanneer een geveldrager gebruikt kan worden en wat het verschil is met een latei. Hieronder geven wij u antwoord op deze vragen. Voor meer informatie en een film over de montage verwijzen wij u door naar de pagina materialen en montage.

Wat is een geveldrager?

Een geveldrager is een ondersteuning die voornamelijk wordt toegepast in buitenspouwbladen, voor het creëren van een horizontale dilatatie in de gevel of voor het opvangen van bovenliggende gevel als er geen onderliggende gevel aanwezig is.

Een metalen geveldrager is samengesteld uit één of meerdere consoles met daaraan al dan niet gelast een metalen profiel of plaat. De console draagt door middel van de verankering de belasting uit het buitenblad af aan de achterliggende beton- en/of staalconstructie. Een andere toepassing van een geveldrager is boven een gevelopening waar geen latei mogelijk is. Dit, omdat bijvoorbeeld de dagmaat van de opening te groot is, er onvoldoende oplegging is of omdat de te dragen belasting ongunstig is.

Welk geveldrager kan ik gebruiken?

Welk type ondersteuning je waar kunt toepassen is niet altijd alleen een constructieve afweging maar vaak ook een esthetische kwestie. Geveldragers zijn bij een beeldbepalende rollaag eventueel uit het zicht toe te passen door zogenaamde rollaagbeugels te gebruiken. Daarnaast is een spouwafdichting of een andere extra voorziening gelijktijdig mee te nemen door ze in de opbouw van de geveldrager te integreren. Vroeger werd voor lateien voornamelijk gebruik gemaakt van steenachtige materialen. Als materiaal voor lateien en geveldragers wordt tegenwoordig veelal metaal toegepast, dat wil zeggen thermisch verzinkt staal, gecoat thermisch verzinkt staal (duplex systemen) of roestvast staal. De solide en praktisch onzichtbare verwerking boven de openingen, de gemakkelijke en kostenbesparende verwerking op de bouwplaats hebben ertoe geleid, dat de metalen lateien en geveldragers op grote schaal worden toegepast.

Kenmerken van metalen lateien en geveldragers

Metalen lateien en geveldragers worden gekenmerkt door een optimale combinatie van:

  • Een gering gewicht
  • Een hoog draagvermogen
  • Het onderhoudsarm zijn
  • Een optimale duurzaamheid

Hierdoor ontstaat een forse besparing op arbeid en materiaal ten opzichte van natuurstenen, betonnen, keramische of houten lateien. Kortom, stalen en roestvast stalen lateien en geveldragers zijn waardevolle en duurzame constructie-elementen in het bouwproces die solide, onzichtbaar en kostenbesparend zijn te verwerken.

  

 | Disclaimer | Contact | © 2014 GevelX BV